Varusteiden hankinta

Seuran varusteilla (kajakki, mela, aukkopeitto, melontaliivi, kypärä) pääsee hyvin harrastuksen alkuun kauniina kesäpäivänä turvallisissa paikoissa. Kun olosuhteet muuttuvat vaativammiksi ja huonommiksi, varusteita vaaditaan enemmän ja on aika harkita henkilökohtaisia hankintoja omien tarpeiden mukaan.
Vinkkejä kannattaa kysyä kokeneemmilta melojilta, sillä mallien ja materiaalien valikoima on laaja. Ikävä kyllä laatu ja hinta kulkevat monesti käsi kädessä tässäkin lajissa. Ratkaisevaa on se, missä ja millaisissa oloissa aikoo meloa.

Vaatekerros


Melojan pitää suojautua ennen muuta kylmää vastaan. Vaatteissa pätevät samat periaatteet kuin muissakin ulkoiluharrastuksissa ja kerrospukeutumisessa yleensäkin. Alusvaatteiden pitää lämmittää ja kuivua nopeasti (ei puuvillaa).
Hankintojen alkupäässä on melonta-anorakki, joka suojaa tuulelta ja kastumiselta. Housut, tossut, hanskat ja huppu takaavat, että melonta sujuu kylmissäkin vesissä. Kallein ja varmin valinta on kuivapuku.

pic varusteet 4

Kajakki ja sen kuljetus

Alkuinnostuksen vallassa ei ole välttämättä järkevää ostaa heti omaa kajakkia. Ensin kannattaa opetella seuran kalustolla ja miettiä rauhassa, millaiseen melontaan kajakin tarvitsee ja mitä ominaisuuksia sillä pitäisi olla. Jos innostus kestää, kannattaa hankkia oma kajakki, jonka voi säätää ja varustaa mittojensa ja mieltymystensä mukaan. Vaikka oma paatti onkin aina käytettävissä, myös seuran kalustosta on edelleen iloa, kun haluaa meloa erilaisissa paikoissa tai opastaa ystävää melomaan.

Auton omistaja tarvitsee taakkatelineet tai peräkärryn ja sidontaliinoja kajakin kuljetukseen. Sidontaliinoissa käsin kiristettävät mallit riittävät, räikkäliinat ovat liian jämeriä. Kannattaa hankkia muutama viiden metrin pituinen liina, joita voi tarvittaessa lyhentää.

Liivit, kypärät, melat ja aukkopeitot


Melontaan tarkoitetut liivit ovat erilaisia kuin tavalliset pelastusliivit. Melontaliiveissä on tärkeää oikea koko: liivit eivät nouse kasvojen eteen, kun istuu aukkopeitto päällä kajakissa, ja ne pysyvät tiukasti päällä, jos joutuu uimasille. Niiden isot kainaloaukot antavat käsille tilaa liikkua. Liivit valitaan melojan painon mukaan. Liiveissä voi olla taskuja, heijastimia, kirkkaita värejä ja hinausköysi.

Oma luotettava neopreeninen aukkopeitto on tarpeellinen etenkin koskimelojilla. Kajakkien aukkojen ja melojien vyötäröiden mitat vaihtelevat – kannattaa siis mittailla ennen ostoksille säntäämistä.

Koskimelojien pakolliseen perusvarustukseen kuuluu liivien lisäksi melontakypärä. Kypärän on pysyttävä tiukasti päässä ja sen on suojattava myös sivuilta, se ei saa nousta ylös eikä jättää otsaa paljaaksi. Aluksi käy jääkiekkokypäräkin, mutta pyöräilykypärä päässä koskeen ei kannata mennä, sillä se suojaa vain pään yläosan.

Oma mela valitaan melontalajin ja melojan koon sekä voimien mukaan. Melan pituus, paino, lapakulma sekä lapojen ja varren muoto vaikuttavat selvästi melomisen mukavuuteen. Hyvä mela säästää voimia ja ehkäisee rasitusvammoja.

Muuta tilpehööriä

Eskimokäännöksen harjoitteluun ja koskimelontaan kannattaa ostaa nenäklemmari, jolla estetään veden pääsy nenään ja samalla poskiontelotulehduksia. Myös korvatulpat ovat tarpeelliset.
Vesitiiviit melontasäkit pitävät varusteet ja varavaatteet kuivina. Varusteet on helpompi pakata kajakkiin, kun hankkii useita erikokoisia säkkejä. Kuivana pysyneeseen makuupussiin on illalla mukavampi kömpiä kuin märkään.

Katso seuran kalusto